Ρεκόρ, φαινόμενα και …αλλαγές

Ρεκόρ Ιανουαρίου 2012: 1) Δεν έχουν διανεμηθεί ακόμα όλα τα βιβλία του ΟΕΔΒ στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

2) Στις 17 Ιανουαρίου το πρωί ο ΜΣ του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατέγραψε ελάχιστη θερμοκρασία μείον 13,6. Με βάση τα στοιχεία που διατίθενται στον ιστότοπο meteo.gr, αυτή είναι η χαμηλότερη για τον ίδιο σταθμό από 1-1-2007. Επίσης, είναι χαμηλότερη κατά 6 δέκατα του βαθμού Κελσίου της απόλυτης ελάχιστης του ΜΣ του Αεροδρομίου Ιωαννίνων (ΕΜΥ) από το 1956.

Φαινόμενα: 1) Αδιαφόρησε για την υγεία των μαθητών (ιδιαίτερα των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών) του Νομού μας η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου που θα μπορούσε να επηρεαστεί από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. Πρέπει να υπενθυμίσω ότι, μετά την αργία στις 17 Γενάρη, τα σχολεία της πόλης ήταν «παγωμένα» καθώς θερμάνθηκαν (όσο θερμάνθηκαν!) μέχρι το μεσημέρι στις 16 Γενάρη.

2) Φλώρινα: Νέα τιμή απόλυτης ελάχιστης θερμοκρασίας για το ΜΣ της ΕΜΥ=μείον 25,1. Είναι κατά 3,7 ολόκληρους βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη της προηγούμενης απόλυτης ελάχιστης για τον ίδιο σταθμό. Από όσα γνωρίζω μάλλον είναι η δεύτερη πιο χαμηλή καταγραμμένη θερμοκρασία στον ελλαδικό χώρο μετά το μείον 26 σε παλιό ΜΣ του ΑΠΘ σε υψόμετρο 2815μ στη θέση Άγιος Αντώνιος στον Όλυμπο.

Αλλαγές: 1) Χρειαζόμαστε επειγόντως έστω κι ένα κακοτράχαλο μονοπάτι αλλαγής στον κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό τομέα.

2) Ένας οιωνός γι’ αυτή την αλλαγή είναι ίσως το κλίμα της Ελλάδας που μάλλον θέλει να αλλάξει μετά το «σημαδιακό» μείον 25,1 της Φλώρινας.

ΜΣ=Μετεωρολογικός Σταθμός

ΕΜΥ=Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Απόλυτη Ελάχιστη Θερμοκρασία=Η χαμηλότερη καταγραμμένη θερμοκρασία σε συγκεκριμένο ΜΣ από την αρχή της λειτουργίας του

ΑΠΘ=Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

2 απαντήσεις στο Ρεκόρ, φαινόμενα και …αλλαγές

  1. Ο/Η natalia27 λέει:

    Καθώς ο πρώτος μήνας του 2012 αποτελεί ήδη παρελθόν έχοντας σημαδέψει τη ζωή μας με τα πρωτοφανή και οριακά φαινόμενα που σημειώθηκαν και ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή των εξελίξεων του Φεβρουαρίου, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής: ευχαριστούμε θερμά το συντάκτη του παρόντος άρθρου για τη συμβολή του στην προσπάθειά μας να παρακολουθήσουμε και να ανιχνεύσουμε τα σημάδια των «καιρών». Τον ευχαριστούμε που είναι εδώ για να μας θυμίζει με έμμεσο, αλλά εύστοχο και συμβολικό, θα έλεγα, τρόπο την ιδιαιτερότητα και κρισιμότητα των ημερών. Πράγματι η αναγκαιότητα των αλλαγών που επισημαίνει είναι επιτακτική και το κλίμα της Ελλάδας αποτελεί οιωνό. Όπως φαίνεται η φύση αντιδρά στα … τεκταινόμενα. Τη σκυτάλη έχει πάρει ο Φλεβάρης και, όπως φαίνεται, η «βαρυχειμωνιά» συνεχίζεται … Ή μήπως το λευκό πέπλο του χιονιού που στόλισε την πόλη μας είναι ένας οιωνός εξαγνισμού και καθαρότητας; Οι χαρούμενες φωνές των παιδιών που παίζουν χιονοπόλεμο τι να σημαίνουν άραγε; Αναμένουμε τις απαντήσεις στο αντίστοιχο άρθρο για τα ρεκόρ του Φεβρουαρίου. Ευχαριστούμε και πάλι.

  2. Ο/Η Dandrique λέει:

    Ευχαριστώ θερμά για το σχόλιο. Τέτοια λόγια, ειδικά όταν προέρχονται από συναδέλφους, εξαλείφουν την αίσθηση απογοήτευσης που μάλλον μας προκαλούν τα τεκταινόμενα και επιπλέον αναδύουν λίγες μαγικές σταγόνες από τα ανεξάντλητα αποθέματα αισιοδοξίας που έμφυτα υπάρχουν μέσα στον καθένα μας.

Αφήστε μια απάντηση