Το εξεγερτικό μήνυμα του ΄21: αφιέρωμα στην επέτειο των 195 χρόνων από την Επανάσταση

Αν ο μόνος σκοπός που αξίζει τον κόπο κανείς να γεννηθεί,
είναι η λ ε υ τ ε ρ ι ά, και μόλις γεννηθεί του την υποθηκεύσουν
τα σ υ μ φ έ ρ ο ν τ α, τι άλλο του απομένει αν όχι η επανάσταση;

Γιάννης Σκαρίμπας

rigas

Το 1821 καταγράφηκε στις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας ως η επανάσταση που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την πορεία και την εξέλιξη της ευρωπαϊκής ηπείρου. Μια επανάσταση που ξεκίνησε από τα φτωχά λαϊκά στρώματα παρασύροντας στη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού.
Η Τουρκοκρατία εξέθρεψε κοινωνικές τάξεις με συγκρουόμενα και ανταγωνιστικά συμφέροντα, εκμετάλλευση και καταπίεση. Γι’ αυτό η Επανάσταση του 1821, εκτός από εθνική υπήρξε και βαθύτατα κοινωνική. Η Επανάσταση του 1821, με πρωτοπορία την ανερχόμενη, προοδευτική εμπορική τάξη, ραχοκοκαλιά τα αγροτικά στρώματα, τους βιοτέχνες, εργάτες της πόλης και οπλισμένο χέρι τους κλέφτες, είχε απέναντί της τον στρατιωτικό μηχανισμό της Τουρκίας, το ντόπιο κατεστημένο και τον ανώτερο κλήρο (το 1/3 των κτημάτων στα 1830 είναι στα χέρια της Εκκλησίας, ενώ οι Έλληνες κοτζαμπάσηδες έχουν περισσότερα από τους Τούρκους), αλλά και τις μεγάλες δυνάμεις που ήθελαν να λυθεί το Ανατολικό Ζήτημα σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα.

https://youtu.be/JLtl501PhCk

Οι αγωνιστές του ’21 δεν έχυσαν το αίμα τους για αφηρημένα ιδανικά και ανησυχίες μεταφυσικού χαρακτήρα, αλλά είχαν σαφείς και συγκεκριμένους στόχους: Απαλλαγή από τον τούρκικο ζυγό αλλά και την εξουσία των κοτζαμπάσηδων, ανεξάρτητο κράτος χωρίς ξένους δυνάστες
Η φετινή επέτειος των 195 χρόνων από την Επανάσταση των προγόνων μας συμπίπτει με συγκλονιστικές αλλαγές στον κόσμο. Αν και πέρασαν 195 χρόνια, ζωντανά και επίκαιρα παραμένουν τα μεγάλα οράματα των εξεγερμένων προγόνων μας για λευτεριά, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Παράλληλα, χρειάζεται να σκεφτούμε τους λαούς που αγωνίζονται για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση ζητώντας να ζήσουν ελεύθερα σ’ ένα δικό τους κράτος.

Αν υπάρχει ένας λόγος για να γιορτάζουμε αυτή την επέτειο, είναι η υπενθύμιση ότι αυτό το εξεγερτικό πνεύμα διαπερνά την Ιστορία του ελληνικού λαού σαν «κόκκινη κλωστή», συνδέοντας τη μια με την άλλη γενιά.

Δείτε το video με το πρόγραμμα της σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας.https://youtu.be/Uthx9qvD7Bc

https://youtu.be/5E5_NOXYWpg

https://youtu.be/V7NcU8cozho

Διαβάστε το βιβλίο του Γιάννη Σκαρίμπα «Το 1821 και η αλήθεια»:

Giannis Skarimpas – to 1821 kai i alithia

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση