27η Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος. Η ίδια ημέρα έχει καθιερωθεί από το 2005 με απόφαση της Βουλής και στην Ελλάδα ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος».

Σαν σήμερα, στις 27 Γενάρη 1945, ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Άουσβιτς και σώζει τους τελευταίους 7500 επιζώντες από τους ναζί.

Στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, της μεγαλύτερης γενοκτονίας στην παγκόσμια ιστορία, υπολογίζεται ότι μόνο στα στρατόπεδα εξολόθρευσης θανατώθηκαν, με τουφεκισμό, καταναγκαστική εργασία, απαγχονισμό και δηλητηριώδη αέρια περίπου τρία εκατομμύρια Εβραίων. Το σύνολο των Εβραίων που θανατώθηκαν από την άνοδο του Ναζιστικού Κόμματος στην εξουσία μέχρι την κατάρρευσή του ανέρχεται σε έξι περίπου εκατομμύρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρακτικές εξόντωσης των Ναζί δεν εξαντλήθηκαν στους Εβραίους.

Στο φετινό μας αφιέρωμα προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Τώνη Λυκουρέση «Το τραγούδι της ζωής». Η ταινία περιγράφει τη ζωή των Ζακυνθινών Εβραίων, οι οποίοι επέζησαν στην κατοχή χάρη στην τόλμη του δημάρχου του νησιού Λουκά Καρρέρ και του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου που όταν τους ζητήθηκε από τη γερμανική διοίκηση να παραδώσουν κατάλογο με τα ονόματα των Εβραίων του νησιού, αυτός περιείχε μόνο δύο ονόματα. Τα δικά τους… Επίσης, ο πληθυσμός του νησιού προσέφερε καταφύγιο σε κάθε μέλος της εβραϊκής κοινότητας.  Η Ζάκυνθος είναι η μοναδική κοινότητα σε όλη την Ευρώπη που κατόρθωσε να διασώσει όλο τον εβραϊκό πληθυσμό της, που αριθμούσε 275 άτομα. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1953, όταν το νησί υπέστη καταστροφές από σεισμό, η πρώτη χορηγία βοήθειας ήλθε από το κράτος του Ισραήλ συνοδευόμενη από το εξής μήνυμα: «Οι Εβραίοι τής Ζακύνθου δεν λησμόνησαν ποτέ τον Δήμαρχο και τον αγαπητό τους Επίσκοπο, καθώς και όσα έκαναν για εμάς».

Η περίπτωση της Ζακύνθου είναι μια φωτεινή εξαίρεση στην ανθρωπογεωγραφία του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε συζήτηση και παρουσίαση παλιότερων αφιερωμάτων, τα οποία μπορείτε να δείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

Αφιέρωμα έτους 2017

Το παιδί θύμα του ολοκαυτώματος

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!!!!

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση