Πρόγραμμα «e-στορίες πουλιών»

Το σχολείο μας θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα «e-στορίες πουλιών».

Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιείται τη σχολική χρονιά 2011-2012 σε δύο περιοχές της Ελλάδας που αποτελούν σημαντικούς βιοτόπους ορνιθοπανίδας: στον υγρότοπο της Γιάλοβας στην Πύλο, καθώς, και στον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου και την κοντινή πόλη των Ιωαννίνων. Μέσα από τις προγραμματισμένες δραστηριότητες, επιδιώκεται οι μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα την ελληνική φύση και την άγρια πανίδα που κατοικεί σε αυτήν, καθώς και τους τρόπους προστασίας της.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος «e-στορίες πουλιών» είναι η βιωματική μάθηση μέσα από μια συναρπαστική διαδικασία, και η προώθηση της ανάγκης για ενημέρωση και κινητοποίηση για την προστασία της ελληνικής ορνιθοπανίδας.

Μέσα από μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της γνώσης για το συγκεκριμένο θέμα και με τη χρήση της τεχνολογίας κινητής επικοινωνίας, περισσότεροι από 350 μαθητές γυμνασίου αναμένεται να έχουν ενεργό συμμετοχή σε δραστηριότητες παρατήρησης και καταγραφής της πανίδας και της χλωρίδας στις δύο παραπάνω περιοχές.
Αρχικά, οι μαθητές των σχολείων που θα συμμετάσχουν, στις περιοχές των Ιωαννίνων και της Μεσσηνίας, θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια με τηλεδιάσκεψη μέσω διαδικτύου από την επιστημονική ομάδα των δύο οργανώσεων. Οι μαθητές θα ενημερωθούν για τα πουλιά που ζουν στην περιοχή τους και για τη σημασία της ομαλής συμβίωσης των ανθρώπων με την άγρια ζωή.

Η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα προβολών του σχολείου μας στις 9 Νοεμβρίου 2011.

Στη συνέχεια, οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους καθώς και ερευνητές και παιδαγωγούς των δύο οργανώσεων, θα επισκεφθούν τους βιοτόπους της περιοχής τους.

Στις 15 Νοεμβρίου μαθητές της Β? τάξης του σχολείου μας, θα επισκεφθούν τη χαράδρα του Βίκου. Εκεί, με τη χρήση της τεχνολογίας κινητής επικοινωνίας και με βάση ειδικό εκπαιδευτικό υλικό για τα εν λόγω οικοσυστήματα, οι μαθητές θα παρατηρήσουν και θα καταγράψουν τη μοναδική ελληνική ορνιθοπανίδα και τη σχέση της με τον άνθρωπο (ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά). Ταυτόχρονα θα γνωρίσουν ακόμα καλύτερα την περιοχή τους μέσω περιβαλλοντικών παιχνιδιών και άλλων δραστηριοτήτων και θα εξοικειωθούν με την ασφαλή χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας για παιδαγωγικούς σκοπούς.

Το υλικό των παρατηρήσεων και καταγραφών των μαθητών θα αναρτάται στον παρόντα ιστότοπο, καθώς και στον ιστότοπο www.e-storiespoulion.gr ο οποίος θα παρέχει επίσης τη δυνατότητα στους μαθητές να συζητούν και να ανταλλάσσουν τις εμπειρίες και απόψεις τους στο πλαίσιο του προγράμματος.

 

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Μία απάντηση στο Πρόγραμμα «e-στορίες πουλιών»

  1. Ο/Η Κύριος WordPress λέει:

    Γεια σας! Βλέπετε ένα σχόλιο.
    Για να διαγράψετε ένα σχόλιο, συνδεθείτε και επιλέξτε προβολή των σχολίων μηνυμάτων. Εκεί θα δείτε την επιλογή για διόρθωση ή διαγραφή τους.

Αφήστε μια απάντηση