Εκπληκτικά και … παράξενα

1) Ίσως η χαμηλότερη καταγραμμένη θερμοκρασία στην επιφάνεια της Ελλάδας να είναι μείον 33,1 βαθμοί Κελσίου. Καταγράφηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στις 17-1-2012 στο ΜΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στο οροπέδιο Σέσι του όρους Παρνασσός σε υψόμετρο 2090μ. Η μέτρηση θεωρείται σωστή με την προϋπόθεση ότι ο παραπάνω ΜΣ δεν είχε καλυφθεί ολόκληρος από χιόνι. Κάτι τέτοιο όμως, δεν έχει επιβεβαιωθεί.

2) Η χαμηλότερη καταγραμμένη θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης (σε κάθε επιφάνεια του αναγλύφου της) είναι μείον 89,2 βαθμοί Κελσίου και καταγράφηκε στη ρωσική βάση Βοστόκ στην Ανταρκτική στις 21-7-1983. Έχει αναφερθεί για την ίδια βάση θερμοκρασία μείον 91 βαθμοί Κελσίου το 1997, αλλά δεν είναι επιβεβαιωμένη.

3) Στο δρόμο για το διακτινισμό (γνωστός από την ξένη σειρά επιστημονικής φαντασίας Star Trek) βρίσκονται οι επιστήμονες! Μέχρι στιγμής έχουν πετύχει την κβαντική τηλεμεταφορά απειροελάχιστων μαζών σε απόσταση 143 χιλιομέτρων. Πρόκειται για ένα κβαντικό φαινόμενο που μπορεί να μεταφέρει τη δομή μιας μάζας, αλλά, δυστυχώς, όχι όλες τις ιδιότητές της, ούτε και την ίδια τη μάζα αυτή καθ’ εαυτή. Το φαινόμενο βασίζεται στην ιδιότητα του κβαντικού κόσμου που ονομάζεται κβαντική περιπλοκή. Δηλαδή όταν τελειοποιηθεί αυτή η μέθοδος και επεκταθεί στα έμβια όντα θα μπορεί να μεταφέρει τη μορφή ενός όντος, αλλά όχι τις ιδιότητές του. Με άλλα λόγια, ίσως, θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε το «κινούμενο ομοίωμα» ενός ανθρώπου σε πολύ μακρινή απόσταση, χωρίς όμως αυτό να μπορεί να επικοινωνεί με τους ανθρώπους που τυχόν βρίσκονται σ’ εκείνο το σημείο. Δύο από τις σημαντικότερες μελλοντικές εφαρμογές των φαινομένων της κβαντικής μηχανικής είναι η Κβαντική Πληροφορική και η Κβαντική Κρυπτογραφία. Όσον αφορά στην πρώτη, μάλιστα, μερικές εταιρίες έχουν κατασκευάσει ήδη κβαντικούς υπολογιστές. Πιθανότατα, αυτοί θα αποτελέσουν το είδος των υπολογιστών που θα κυριαρχήσει στο μέλλον. Επίσης, η δεύτερη εφαρμογή θα θεωρείται «απόλυτα» ασφαλής, όταν τελειοποιηθεί.

4) Μεταξύ των νέων ειδών που ανακαλύφθηκαν στον πλανήτη μας, 10 είναι τα πιο παράξενα και μεταξύ αυτών ένας πίθηκος χωρίς μύτη, ο ρινοπίθηκος που ζει στα δάση της Μιανμάρ (πρώην Βιρμανίας). Η παρακάτω εικόνα μάς δείχνει περισσότερα.

(Η εικόνα δημιουργήθηκε από το γαλλικό Φόρουμ Futura-Sciences και ανέβηκε στην ιστοσελίδα του Φόρουμ για τα μέλη του)

5) Περίπου 5000 αστεροειδείς απειλούν τον πλανήτη μας, σύμφωνα με τη NASA. Οι μελλοντικές τροχιές τους δείχνουν ότι μπορούν να μπουν σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη.

6) Η μαύρη επέτειος της 29ης Μαΐου 1453 (Άλωση της Πόλης) για τον Ελληνισμό είναι, αντίθετα, επέτειος νίκης σταθμού για την παγκόσμια ορειβασία. Σύμφωνα με τις ημερολογιακές ημερομηνίες, 500 χρόνια μετά, στις 29 Μαΐου 1953, ο Νεοζηλανδός Σερ Έντμουντ Χίλαρι (1919-2008) και ο ορεσίβιος κάτοικος της φυλής Σέρπα τού Νεπάλ Τένσιγκ Νορκέι (1915-1986) πάτησαν την κορυφή Έβερεστ των Ιμαλαΐων (υψόμετρο 8848μ) και ψηλότερη κορυφή του κόσμου (Στέγη του Κόσμου). Πίσω όμως από τέτοια σπουδαία ανθρώπινα εγχειρήματα και επιτυχίες, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είτε γεύονται λιγότερο μέρος του θριάμβου είτε μένουν στην αφάνεια για το ευρύ κοινό. Τέτοιες μεγάλες ορειβατικές αποστολές αποτελούνται από ανθρώπους που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην έκβασή τους. Ένας τέτοιος σημαντικότατος συντελεστής στην επιτυχία εκείνης της ιστορικής ορειβατικής αποστολής του βρετανικού στρατού που κατάκτησε για πρώτη φορά το Έβερεστ ήταν και ο αρχηγός της αποστολής Βρετανός συνταγματάρχης Τζον Χαντ (John Hunt) (1910-1998). Αυτός ο άνθρωπος, λοιπόν, έχει περάσει από τα Γιάννινα, όπως μας το μαρτυράει η παρακάτω φωτογραφία που βρίσκεται στο φωτογραφικό αρχείο του αείμνηστου Προέδρου και ιδρυτικού στελέχους του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Ιωαννίνων Απόστολου Βερτόδουλου.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 29-3-1963 με φόντο το κτήριο της πρώην Νομαρχίας Ιωαννίνων και διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι:  Στ. Βαζαλούκας, Γ. Τσάντας, Α. Βερτόδουλος, Γ. Μπέγκας, Τζον Χαντ, Θ. Πορφύρης, Κυρ. Κουτσαΐδης, Β. Πλατίτσας (ΕΟΣ Αθηνών), Α. Καζαντζής, Ευσ. Ζαχαρέας. Καθιστοί από αριστερά οι: Φ. Μπάης και Κ. Αποστολίδης. Οι εικονιζόμενοι είναι 13 ενώ αναφέρονται 12 ονόματα. Δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να ξέρω ποιος διακρίνεται ακριβώς δεξιά και λίγο πίσω από τον Τζον Χαντ, καθώς μόνο τα ονόματα αυτά αναφέρονται στο βιβλίο «ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ» από όπου και σαρώθηκε η φωτογραφία. Οι περισσότεροι από τους πατριώτες μας ήταν μέλη του ΕΟΣ Ιωαννίνων. Μάλιστα, ο αποβιώσας πια Κοσμάς Αποστολίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ανατολή, καθώς καταγόταν από προσφυγική οικογένεια. Ο Τζον Χαντ τιμήθηκε με τον τίτλο του Βαρόνου και απεβίωσε έχοντας το βαθμό του ταξίαρχου του αγγλικού στρατού.

 

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση