17η Οκτωβρίου «Διεθνής ημέρα για την εξαφάνιση της φτώχειας»

Η πιο θανατηφόρα μορφή βία είναι η φτώχεια»                   Μαχάτμα Γκάντι                                                                                                                                               Η φτώχεια αποτελεί το βασικό κοινωνικό πρόβλημα όλων των κοινωνιών σήμερα. Η καταπολέμηση της αποτελεί προτεραιότητα τόσο των κυβερνήσεων των χωρών , όσο και των Διεθνών Οργανισμών (ΟΗΕ, Unisef).  Οι κοινωνικοί επιστήμονες αναφέρονται σε δύο είδη φτώχειας την απόλυτη και τη σχετική.                                              

  • Η απόλυτη φτώχεια είναι η κατάσταση στην οποία τα άτομα δεν
    κατέχουν ούτε τα στοιχειώδη αγαθά για την επιβίωσή τους, όπως είναι η
    τροφή, το νερό, η στέγη.
  • Η σχετική φτώχεια είναι η κατάσταση στην οποία τα άτομα διαθέτουν  ένα βασικό εισόδημα που εξασφαλίζει την επιβίωσή τους, δεν καλύπτει όμως το  καταναλωτικό πρότυπο της κάθε κοινωνίας .
  • Με βάση έκθεση του ΟΗΕ, ένα παιδί πεθαίνει κάθε 3 δευτερόλεπτα από τη φτώχεια, ενώ 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν   με λιγότερο από  1 δολάριο την ημέρα.                                                                                                                                                      Η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη φτώχεια είναι η Ήπειρος με την Ανατολική Μακεδονία ? Θράκη να ακολουθούν. Πάνω από ένα δισεκατομμ?υριο άνθρωποι ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας με λιγότερο από ένα δολάριο τν ημέρα και 840 εκατομμύρια εξακολουθούν να πεθαίνουν από πείνα ή υποσιτισμό.                 Ο Παγκόσμιος πλούτος συγκεντρώνεται στα χέρια ελάχιστων μεγάλων εταιρειών.                                                                                                               
  • Η αντιμετώπιση της φτώχειας απαιτεί μέτρα για την ενίσχυση της ισότητας ευκαιριών για όλους τους πολίτες. Τέτοια μέτρα είναι κυρίως η Εκπαίδευση και η κατάρτιση, μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας και τέλος δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος και του εθνικού και παγκόσμιου
    πλούτου.
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση