2α Δεκεμβρίου «Παγκόσμια ημέρα κατά της δουλείας»

Δεν έχει υπάρξει ως σήμερα ιστορική περίοδος, ακμής ή παρακμής, κατά την οποία ο δεσμός της δουλείας να μη δίνει δυναμικό παρόν και δεν υπάρχει λαός που να μην την έχει τροφοδοτήσει είτε ως θύτης ή ως θύμα.

Η ανθρωπότητα έχει φτάσει ως εδώ χρωστώντας πολλά στους σκλάβους. Ας μη γελιόμαστε τις πυραμίδες δεν τις έφτιαξαν οι φαραώ αλλά οι σκλάβοι στους οποίους οι φαραώ είχαν το δικαίωμα ζωής  και θανάτου και τα επαγγέλματα που διαμόρφωσαν αργότερα την αστική τάξη στο δυτικό κόσμο ? παιδαγωγοί, γοατροί, καθαρίστριες, κομμωτές αγρότες ? είχαν υπηρετηθεί πρώτα από δούλους στις επαύλεις των Ρωμαίων αρχόντων.

Φτάνει μια καταδικαστική δήλωση για να εξαλειφθεί ένα φαινόμενο  που έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να μεταλλάσσεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν ο ΟΗΕ και η UNISEF οι μορφές της δουλείας παγκοσμίως και ο αριθμός των δούλων, κυρίως γυναικών και παιδιών, μας επιτρέπει να ομολογήσουμε μια πραγματικότητα  που δείχνει την αποτυχία των δηλώσεων καταδίκης. Ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας της απόλυτης δουλείας και ο κόσμος μας έχει σήμερα περισσότερους δούλους από κάθε άλλη εποχή. Πάνω από 27 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε καθεστώς δουλείας, εργάζονται χωρίς αμοιβή και κρατούνται δια της βίας περίπου 218 εκατομμύρια υποχρεώνονται να εργασθούν, σχεδόν 126  εκατομμύρια παιδιά 5-17 ετών εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες, (ένα στα 12). Πάνω από 300000 παιδιά (πολλά από τα οποία είναι κάτω από 10 ετών) εκπαιδεύονται ως στρατιώτες και πολεμούν στις ανά τον κόσμο περιοχές έντασης.

Το Trafficking δηλαδή η διακίνηση και εμπόριο γυναικών, παιδιών και ανδρών με σκοπό την πώλησή τους σε συνθήκες σκλαβιάς είναι σήμερα η δεύτερη πιο προσοδοφόρα παράνομη δραστηριότητα στον κόσμο, μετά το εμπόριο ναρκωτικών. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία είναι μεταξύ των 11 χωρών που χαρακτηρίζονται από τον ΟΗΕ «πηγές ανθρώπινου Trafficking» καθώς 400 με 5000 γυναίκες πέφτουν Trafficking κάθε χρόνο. Μόνο στη Βουλγαρία. 200000 ? 800000 άνθρωποι «διακινούνται» κάθε χρόνο από τη Δυτική και Κεντρική Αφρική καιι φτάνουν σε Ευρώπη και Μ. Ανατολή για να εργασθούν ως οικιακοί βοηθοί και εργάτες ή (για γυναίκες ή νεαρά κορίτσια) στην πορνεία.

Κατηγορίες: Εκπαιδευτικά άρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση