Εκδρομή Α’ Γυμνασίου : Πρέβεζα – Λευκάδα

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής εκδρομής της Α΄ Τάξης του σχολείου μας είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε δύο γειτονικές μας πόλεις με πλούσια ιστορία. Στόχος μας ήταν να προσεγγίσουμε τον χώρο μέσα από την ιστορική του διάσταση.

Κατά την είσοδό μας στην Λευκάδα αντικρίσαμε το Kάστρο της Aγίας Mαύρας το οποίο κτίστηκε σε νησίδα, μέσα στη λιμνοθάλασσα, γύρω στα 1300 μ.X. από τον Tζοβάνι Oρσίνι. H σημερινή μορφή του είναι αποτέλεσμα επισκευών και μετασκευών από Tούρκους και Eνετούς. Aντιπροσωπευτικό δείγμα οχυρωματικής τέχνης. Tο 1864 περιήλθε στο ελληνικό κράτος και ως το 1915 ήταν βάση μικρού τμήματος του ελληνικού στρατού.

Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου καθώς επίσης και στη Δημοτική Πινακοθήκη. Γνωρίσαμε τους υπεύθυνους του μουσείου που μας ενημέρωσαν για την ιστορική πορεία της Λευκάδας ανά τους αιώνες. Μάθαμε για το Γερμανό αρχαιολόγο Dorpfeld ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του, από το 1901 –  1914  διεξήγαγε έρευνες και ανακάλυψε μεταξύ άλλων που είναι μοναδικοί για την πρώιμη εποχή του Χαλκού στην Ελλάδα. Με βάση τις γεωγραφικές του παρατηρήσεις πίστευε ότι δεν είναι η Ιθάκη, αλλά η Λευκάδα, το νησί που περιγράφει ο Όμηρος ως πατρίδα του Οδυσσέα. Τα σχόλια και οι εντυπώσεις από μαθητές και καθηγητές για τα εκθέματα ήταν απλώς μοναδικά. Πιστεύω πως οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους.

‘Ομως οι καθηγητές μας δεν περιορίστηκαν μόνο εκεί. Ευτυχώς θέλησαν να ανταμείψουν το ενδιαφέρον μας για γνώση και μάθηση. Έτσι φτάνοντας στο λιμάνι της Πρέβεζας, μας περίμενε το Luna Park. Οι καθηγητές διασκέδασαν μαζί με τα παιδιά παίρνοντας μέρος σε διάφορες δραστηριότητες. Οι κυρίες Πανάγου, Φρίντα και Μποτωνάκη έκλεισαν συμφωνία με τον υπεύθυνο του Luna Park για είκοσι δωρεάν μάρκες και κέρασαν πάνω από πενήντα οκτώ μάρκες τα παιδιά!

 

Κατηγορίες: Άρθρα Μαθητών. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση