Αναλημματικό ηλιακό ρολόι

«Ρώτησε τη φύση, θα σου απαντήσει! Παρατηρώντας την, κάτι σημαντικό θα βρεις»

Με τη φράση αυτή οι μαθητές του Β3 του  1ου Γυμνασίου Ανατολής παρουσίασαν το αναλημματικό ηλιακό ρολόι, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε με τη λήξη των μαθημάτων. Το ηλιακό ρολόι σχεδιάστηκε στο έδαφος της αυλής του σχολείου στα πλαίσια του προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής, με θέμα «Ηλιακό ρολόι».

Στόχος του προγράμματός μας, ήταν να γνωρίζουν οι μαθητές τα είδη των ηλιακών ρολογιών, τις αρχές στις οποίες στηρίζονται και τέλος να προβούν στην κατασκευή αναλημματικού ηλιακού ρολογιού, το οποίο αποτελεί το σταυροδρόμι της φύσης με την επιστήμη. Είναι μία κατασκευή που μετρά το χρόνο από τη σκιά ενός αντικειμένου όταν αυτό «λούζεται» από τις ακτίνες του ήλιου. Η αρχή λειτουργίας του βασίζεται στις θέσεις του ήλιου σε σχέση με τον μεσημβρινό μία δεδομένη ώρα στη διάρκεια ενός έτους. Οι θέσεις αυτές αν φωτογραφηθούν θα σχηματίσουν ένα 8, το «ουράνιο οχτάρι», που ονομάζεται Ανάλημμα.

Το πρόγραμμα επιτεύχθηκε επιτυχώς από τους μαθητές, που εκτός του θεωρητικού πλαισίου, κατασκεύασαν το αναλημματικό ρολόι με τις οδηγίες τόσο των υπευθύνων καθηγητριών του κλάδου ΠΕ03, όσο και με τη στήριξη της Διευθύντριας του σχολείου.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση