Υπογράφηκε η ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου μας!

Αναβαθμίζεται ενεργειακά το Γυμνάσιο Ανατολής

Σάββατο, 07 Σεπτέμβριος 2013

Με 400 χιλ. ευρώ από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ» που ενέκρινε το ΥΠΕΚΑ               Τη χρηματοδότηση του Γυμνασίου Ανατολής με 400.000 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση αποφάσισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).  Ο Υπουργός Περιβάλλοντος υπέγραψε μια σειρά αποφάσεων για την ένταξη 14 έργων της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ», τα οποία χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ), με συνολική δημόσια δαπάνη 6,3 εκατομμύρια ευρώ.

Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν είναι:
Ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου Ανατολής στον Δήμο Ιωαννιτών, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.  Το έργο περιλαμβάνει αλλαγή όλων των κουφωμάτων με ενεργειακά, αντικατάσταση λέβητα, ενεργειακοί λαμπτήρες και εξωτερική μόνωση με «κέλυφος». Παράλληλα εγκρίθηκαν και οι Εκπαιδευτικές μας δράσεις . 

Η πρόταση του 1ου Γυμνασίου Ανατολής (κατατέθηκε το 2012),  συνδέεται με την εφαρμογή βιωματικών δράσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση μαθητών, καθηγητών και τοπικής κοινωνίας σε θέματα που σχετίζονται με τη χρήση της ενέργειας.

Συγκεκριμένα: Α) Ενημέρωση (υπό μορφή σεμιναρίου) για τις πηγές ενέργειας, με μεγαλύτερη έμφαση στον Ήλιο. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται η ενημέρωση απο ειδικούς και η κατασκευή ενός ηλιακού ρολογιού, μια διαδικασία που έχει ήδη σχεδιασθεί, οργανωθεί και έχει υλοποιηθεί ως προς το αρχικό της στάδιο.

 Β) Αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας με την τοποθέτηση ενός μικρού φωτοβολταικού στο σχολείο, αφού προηγηθεί ενημέρωση στους μαθητές και ανάθεση εργασιών. Ο σχεδιασμός προβλέπει η παραγόμενη ενέργεια (από το φωτοβολταϊκό) να καλύψει δραστηριότητες χαμηλών ενεργειακών απαιτήσεων.

Γ) Δημιουργία ενός μικρού ενεργειακού πάρκου, το οποίο θα τοποθετηθεί σε χώρο του σχολείου και θα εμφανίζει τους κύκλους:  παραγωγή, μετατροπή  και κατανάλωση ενέργειας. Στο πάρκο αυτό θα υπάρχει και κομποστοποιητής για εκμετάλλευση βιοενέργειας. Συγκεκριμένα: Θα υπάρχει ένα πολύ μικρό φωτοβολταϊκό ή ανεμογεννήτρια (ίσως εναλλακτικά και τα δύο) τα οποία θα μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική. Η ηλεκτρική  θα γίνεται δυναμική αφού μία αντλία βυθού θα ανεβάζει νερό σε ύψος 2 μέτρων περίπου. Η δυναμική θα γίνεται κινητική, αφού το νερό πέφτοντας θα περιστρέφει μία ξύλινη ρόδα. Η περιστροφή της θα δίνει την ενέργεια σε ένα συσσωρευτή, που στη συνέχεια θα την αποδίδει στο «πάρκο». Παράλληλα στο χώρο θα υπάρχουν ηλεκτρονικοί πίνακες με πληροφορίες για τη  διακίνηση της ενέργειας. Προσδοκάται μέσα απο την ανωτέρω διαδικασία, να πραγματοποιηθεί η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση των εμπλεκομένων στην  ορθολογική χρήση της ενέργειας

Εκπαιδευτική στο JRC

Στα πλαίσια της εκπαίδευσης των μαθητών προβλέπεται επίσκεψη 30 μαθητών στο  Ευρωπαϊκό κοινό κέντρο ερευνών JRC (Joint Research Centre),το οποίο βρίσκεται στην Ίσπρα της Βόρειας Ιταλίας (50 χιλ. βόρεια του Μιλάνου). Στο κέντρο αυτό οι μαθητές μας θα ενημερωθούν και θα ξεναγηθούν από Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται εκεί (η Ελλάδα είναι ένας από τους εταίρους και συνεργάζεται με το ΥΠΕΚΑ), σχετικά με την ενέργεια , τις μεταφορές, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα.

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση