Το 1ο Γυμνάσιο Ανατολής στο τηλεοπτικό κανάλι TV1 για τη συμμετοχή του στο 9ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο στο Μόναχο

Συμμετοχή του 1ου Γυμνασίου Ανατολής στο 9ο  Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο του Μονάχου

Η αναφορά του καναλιού TV1:  https://youtu.be/yUvd7ur49bg

Μια ξεχωριστή εμπειρία για τους μαθητές

Υπεύθυνοι καθηγητές: Βούλγαρης Παναγιώτης, Γεωργοπούλου Χρυσούλα, Πανταζάκου Χάιδω

Η ομάδα του 1ου Γυμνασίου Ανατολής συμμετείχε με διπλή εισήγηση, στις 29 Νοεμβρίου 2024, στις εργασίες του 9ου Ευρωπαϊκού Μαθητικού Συνεδρίου στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, το Μόναχο. Το Συνέδριο, με θέμα «Η Γερμανία των Ελλήνων –Η Ελλάδα των Γερμανών. Η κλασική Ελλάδα και η επίδρασή της στον γερμανόφωνο πολιτισμό», διεξήχθη από 25 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2024 και αποτελεί συνέχεια της διαδρομής των Ευρωπαϊκών Μαθητικών Συνεδρίων με σταθμούς την Κωνσταντινούπολη (2014), την Τεργέστη ( 2015), τη Λευκωσία (2016), το Βελιγράδι (2017), τη Νάπολη (2018), τη Βενετία (2019), τη Βερόνα (Μάρτιος 2020), τη Ρώμη (Νοέμβριος 2023), το Παρίσι (Φεβρουάριος 2024).

Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ανατολής ανέπτυξαν τα θέματα:

1.Αρχαία ελληνική τραγωδία και όπερα, 2.Leo von Klenze:Μόναχο, Η Αθήνα του Isar

            Συμμετείχαν με αλφαβητική σειρά οι μαθητές: Αποστολίδου Αφροδίτη, Βεζύρη Βασιλική – Φωτεινή, Βλέτσα Μαρία, Γάτσιος Βασίλης, Γάτσιου Λυδία,Γεωργίου Μυρτώ, Γιαννάκος Αλέξανδρος, Γούσια Γεωργία, Ευθυμίου Μαρία, Ζήγρα Λυδία, Θωμά Ιωάννα, Κωλέτση Θάλεια,Λάμπρη Δανάη, Μιλτσικάκης Ανδρέας, Νάστος Στέργιος, Νίκου Μαρία, Παπαδήμα Χαρά, Πάτσης Ηρακλής,  Πραμαντιώτη Κων/να, Ράμμου Σάντρα,Ρίνης Γιώργος, Σιώζου Κων/να, Τζιάκου Κων/να,Φελέκη Μαρία –Αγάπη, Χαραλάμπους Δημήτρης, Χριστοφορίδου Παναγιώτα, Χρόνη Ιωάννα.

Συνοδεύονταν από τους καθηγητές: Βούλγαρη Παναγιώτη, Γεωργοπούλου Χρυσούλα, Πανταζάκου Χάιδω

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα που υποστηρίζονταν από την άρτια και ποιοτική οργάνωση του συνεδρίου και τη συμμετοχή 210 σχολείων και 3500 μαθητών, με την υποστήριξη  οργανισμών κύρους, όπως η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, η Α.Ε.D.E., η Ελληνική Κοινότητα Ορθοδόξων Βενετίας, το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, ο Σύλλογος των Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, εκπαιδευτικές ενώσεις, όπως η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, καθώς και των Πρεσβειών της πατρίδας μας και των Ελληνικών Κοινοτήτων των πόλεων που φιλοξενούν τα Συνέδρια, οι μαθητές μας αποκόμισαν μια πολύτιμη εμπειρία ζωής, μπαίνοντας σε ρόλο συνέδρου, αλλά και σε ρόλο εισηγητή.

            Η πρώτη ομάδα μαθητών υπό την καθοδήγηση του Μουσικού Παναγιώτη Βούλγαρη και της Φιλολόγου Χρυσούλας Γεωργοπούλου,  ακολουθώντας την μέθοδο συγγραφής επιστημονικής εργασίας ανέλυσαν την επίδραση που άσκησε η αρχαία ελληνική τραγωδία στη γερμανική όπερα. Στη σύνταξη της εργασίας, εκτός από την αναζήτηση βιβλιογραφίας στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σημαντικό ρόλο έπαιξε η πληροφορία που αποκόμισαν από τη συνέντευξη που πήραν από τον αναπληρωτή καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, κ. Χ. Ράπτη. Επίσης καθοριστικής σημασίας ήταν και η εμπειρία που είχαν κάποιοι από τους μαθητές της ομάδας από το ανέβασμα θεατρικής παράστασης αρχαίας τραγωδίας. Στην παρουσίαση της εργασίας που συνοδεύονταν από ppt, συμμετείχε σύσσωμη η ομάδα.

Η δεύτερη ομάδα του σχολείου μας με υπεύθυνη Καθηγήτρια την Φιλόλογο  κ.  Χάιδω Πανταζάκου παρουσίασε την εργασία με θέμα «Leo von Klenze: Μόναχο, η Αθήνα του Isar», εστιάζοντας στη μοναδική αρχιτεκτονική σύνδεση του Μονάχου με την κλασική Αθήνα. Η εργασία επικεντρώθηκε κυρίως στο έργο του Leo von Klenze, του σημαντικού αρχιτέκτονα που διαμόρφωσε την αρχιτεκτονική ταυτότητα του Μονάχου, εμπνευσμένος από τον κλασικό ελληνικό πολιτισμό. Οι μαθητές/τριες ανέδειξαν τη σύνδεση ανάμεσα στην Αθήνα και το Μόναχο, παρουσιάζοντας πώς ο Leo von Klenze μετέφερε τις αισθητικές και πολιτισμικές αξίες της αρχαίας Ελλάδας στο αστικό τοπίο του Μονάχου, δημιουργώντας την περίφημη «Αθήνα του Isar».

            Η παρουσίαση συνδυάστηκε με την προβολή βίντεο v1.mp4, το οποίο περιείχε οπτικό υλικό, όπως εικόνες από χαρακτηριστικά κτήρια του Μονάχου που σχεδίασε ο Leo von Klenze. Μέσα από την ομιλία υπογραμμίστηκε η καλλιτεχνική επιρροή της Ελλάδας στη διαμόρφωση του πολιτισμικού χάρτη της Βαυαρίας καθώς κι ο πολιτισμικός διάλογος που καλλιεργήθηκε ανάμεσα στις δύο χώρες τον 19ο αιώνα, προωθώντας την αξία της πολιτισμικής ανταλλαγής και του αμοιβαίου σεβασμού. Τέλος, η εργασία αυτή αποτέλεσε μια δημιουργική πλατφόρμα για να εκφραστούν οι μαθητές/τριες συνδυάζοντας την ιστορική έρευνα με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή εκπαιδευτική δράση απογειώθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης εκπαιδευτικής εκδρομής στην πόλη του Μονάχου με την ισχυρή ελληνική παρουσία και την πληθώρα αξιοθέατων που επισκεφθήκαμε.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.