17 Οκτωβρίου 2024
Την Πέμπτη, 17/10/2024 στο πλαίσιο της Δράσης «Μέθοδοι και Πρακτικές για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ανοχής στη διαφορετικότητα στο σχολικό πλαίσιο, καθώς και της ευρύτερης ενδυνάμωσης των σχέσεων μαθητών/τριων στο σχολικό περιβάλλον» οι μαθητές της Β΄ και η Γ’ τάξης επισκέφθηκαν την Πινακοθήκη Χαρακτικής Ζίτσας «Κώστας Μαλάμος» και το περίπτερο Οίνου του Δήμου Ζίτσας. Η επίσκεψη τόσο στην Πινακοθήκη, ένα παραδοσιακό κτίριο ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής, όσο και στο Περίπτερο Οίνου, σχεδιάστηκαν με τέτοιον τρόπο, ώστε να προσφέρουν ποικιλία μαθησιακών εμπειριών. Μαθητές/τριες με διαφορετικές μαθησιακές ανάγκες είχαν τη δυνατότητα να μάθουν μέσω της παρατήρησης, της ακρόασης και της άμεσης αλληλεπίδρασης με το χώρο τις ποικιλίες των κρασιών που παράγονται στην περιοχή και να ενημερωθούν για τα πολιτισμικού ενδιαφέροντος εκθέματα Χαρακτικής που αριθμούν 500 έργα από τα τέλη του 19ου αιώνα ως σήμερα. Ακόμη, η δράση έδωσε την ευκαιρία στους/τις μαθητές/τριες ανεξάρτητα από τις ικανότητες, το πολιτιστικό υπόβαθρο ή τον τρόπο μάθησης να βιώσουν την εκπαιδευτική διαδικασία ως μια εμπειρία ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους και όλες.
Καθώς η επίσκεψη συνδυάζει διάφορα γνωστικά αντικείμενα, είχε ως αποτέλεσμα ένα πλούσιο πλαίσιο μάθησης για μαθητές/τριες με διαφορετικά ενδιαφέροντα και διαφορετικό μαθησιακό επίπεδο. Στο πέρας της δράσης οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα γραφικά σοκάκια της περιοχής και να θαυμάσουν τον φυσικό πλούτο απολαμβάνοντας τον φθινοπωρινό ήλιο.
Στη Δράση συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί:
Συντονίστρια της Ομάδας Δράσης η κα Πέτσιου Θεοδώρα και μέλη οι εκπαιδευτικοί Γεωργίου Α.,Γεωργάκη Χρυσούλα, Ντόκας Κ, Γυπαράκης Σ., Ζιάκα Β.
Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Θανάση Ε, Πέτσιου Θεοδώρα, Μαντζιάρα Π, Μαλάμου Κ., Δήμος Ε., Τσαπαρλή Α.,Κωσταγιάννη Κ.
Το «αντίπαλον δέος» της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς, η Αρχαία Δωδώνη.
Η Δωδώνη είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος και η επίσκεψη εκεί προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει κανείς την ιστορία και τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας. Η επίσκεψη των τριών τμημάτων της Α΄ Γυμνασίου στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης την Πέμπτη, 17/10/2024, αποτελεί μια καινοτόμα διδακτική εμπειρία, καθώς ενσωματώνει τη βιωματική μάθηση και τη διεπιστημονική προσέγγιση. Οι μαθητές/τριες δεν περιορίζονται απλώς στην παθητική ακρόαση, αλλά συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία της μάθησης μέσω της άμεσης επαφής με τα αρχαιολογικά ευρήματα και τον ίδιο τον χώρο.
Κατά την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το αρχαιότερο μαντείο της Ελλάδας, το Μαντείο του Δία. Ο χώρος περιβάλλεται από εντυπωσιακά βουνά και έχει μια επιβλητική ατμόσφαιρα που συνδυάζει τη φύση με την ιστορία. Στον κεντρικό χώρο δεσπόζει το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, το οποίο κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. και μπορούσε να φιλοξενήσει χιλιάδες θεατές.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, οι μαθητές/τριες έμαθαν για τη σημασία του μαντείου και τον τρόπο με τον οποίο οι ιερείς ερμήνευαν τους ήχους των φύλλων της ιερής βελανιδιάς για να δώσουν χρησμούς. Επίσης, έγινε αναφορά στη λατρεία του Δία και της Διώνης, καθώς και στα θρησκευτικά έθιμα της εποχής.
Ακόμη, οι μαθητές/τριες είχαν τη δυνατότητα να περπατήσουν ανάμεσα στα ερείπια, να παρατηρήσουν τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και να φανταστούν τη ζωή στην αρχαία Δωδώνη. Αυτή η εμπειρία βοηθά τους/τις μαθητές/τριεςνα συνδέσουν τη θεωρία με την πράξη και να αναπτύξουν κριτική σκέψη, καθώς βλέπουν με τα μάτια τους όσα μελετούν στα βιβλία.
Στο τέλος, η επαφή με τον χώρο έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να αισθανθούν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, ενθαρρύνοντάς τους να συνεχίσουν την εξερεύνηση του παρελθόντος με νέες προοπτικές.
Συμμετείχαν οι συνοδοί εκπαιδευτικοί: Ανδρίκος Κωνσταντίνος, Ντόκας Κωνσταντίνος, Πανταζάκου Χάιδω, Πολύζου Κωνσταντία, Φασούλα Εύη.