ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΜΠΕΡΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

ΣΤΙΣ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024 ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ Α & Β ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 

ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΕ ΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ«

Η δύναμη του θεάτρου στην παιδαγωγική και ψυχοσυναισθηματική διάπλαση του παιδιού είναι τεράστια. Παρόμοια είναι και η  αποστολή όλων των Ομάδων Δράσης  του 1ου Γυμνασίου Ανατολής.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο δύο σχεδίων δράσεων, «Μέθοδοι και πρακτικές για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ανοχής στη διαφορετικότητα στο σχολικό πλαίσιο, καθώς και ευρύτερης ενδυνάμωσης των σχέσεων μαθητών/τριών στο σχολικό περιβάλλον» ΚΑΙ «Μαθητική διαμεσολάβηση μέσα από τη διερεύνηση της έννοιας της παραπληροφόρησης και της διαχείρισης κρίσεων στη συνείδηση των μαθητών και μαθητριών«, οι αντίστοιχες Ομάδες Δράσης  επέλεξαν ως μία από τις κύριες δράσεις  της Α΄και Β΄Τάξης να είναι η παρακολούθηση μίας θεατρικής παράστασης.  «Το αγόρι με τη βαλίτσα«, λοιπόν, προσκάλεσε τους μαθητές μας να βαδίσουν μαζί του σε δύσβατα μονοπάτια, τις δυσκολίες των οποίων μαθαίνουν από κοινού να διαχειρίζονται είτε με τη βοήθεια και την αγνή διαμεσολάβηση συνομιλίκων τους είτε με τη δύναμη που έχει ο καθένας μέσα του. Και στην περίεργη αλλά όμορφη αυτή πορεία τους μαθαίνουν να συνυπάρχουν με τον «Άλλον«, τον διαφορετικό, αλλά συγχρόνως τόσο ίδιο…

Οι Συντονίστριες των Ομάδων Δράσης, κυρίες Θεοδώρα Πέτσιου και Χάιδω Πανταζάκου.

Τα μέλη:

Γεωργίου Αν, Γεωργάκη Χρ,  Γυπαράκης Σ., Δήμος Β, Ζιάκα Β, Κωσταγιάννη Κωνσταντία, Μαλάμου Κ., Μπακάλη Ολ., Ντόκας Κ.

Από τη Διεθύντρια

Ολυμπία Μπακάλη ΠΕ02

Το έργο

Ένα αγόρι, πρόσφυγας πολέμου, κάνει ένα μακρύ κι επικίνδυνο ταξίδι, για να βρει καταφύγιο στην Αγγλία, στο Λονδίνο, όπου ζει ο μεγαλύτερος αδελφός του. Κουβαλάει μαζί του τη μικρή βαλίτσα του και της ιστορίες, που του διηγούταν ο πατέρας του. Σαν το Σεβάχ τον Θαλασσινό, θα αναζητήσει την τύχη του, μια καλύτερη ζωή. Στον δρόμο του θα συναντήσει την Κρίσια, ένα συνομήλικο του κορίτσι, προσφύγισσα, που ταξιδεύει της για το Λονδίνο.

Θα καταφέρουν τα δύο παιδιά να φτάσουν στον προορισμό της και να είναι ασφαλή; Ποιους κινδύνους θα συναντήσουν και πώς θα βοηθήσουν το ένα το άλλο;

Μια ιστορία για της «μετακινούμενους ανθρώπους», τον πρόσφυγα, τον ξένο και τον Άλλον. Μια ιστορία για τα «παιδιά που ψάχνουν το δρόμο της», τη φιλία και την αλληλεγγύη. Μια ιστορία για τον αγώνα για επιβίωση και τη θέληση για ζωή, με πολλή συγκίνηση και πολύ χιούμορ!

«Δεν θα εμποδίσει ποτέ κανείς της ανθρώπους ν’ αλλάζουν τόπο, για να ξεφύγουν από πολέμους και λιμούς και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή»

~ Mike Kenny ~

Η παράσταση

Τέσσερις ηθοποιοί υποδύονται της δεκατρείς ρόλους του έργου, σε μία παράσταση με έντονη σωματικότητα, ήχους και μελωδίες, που θα μπορούσαν να είναι δικές της, θα μπορούσαν να έρχονται από οπουδήποτε, γιατί η Κρίσια, ο Ναζ και η οικογένειά του θα μπορούσαν «να είμαστε εμείς».

«Δεν υπάρχουν αυτοί. Υπάρχουμε μόνο εμείς, όλοι οι άνθρωποι, κι της οι ιστορίες της»

~ Mike Kenny ~

Μια παράσταση στην πρωταγωνιστεί η «μετακίνηση», τόσο όσον αφορά στα σώματα, όσο και στον σκηνικό χώρο.

Οι τέσσερις ηθοποιοί μας μετέφεραν σ’ έναν κόσμο περιπλάνησης, όπου συνάντησαν «κακούς» αλλά και «καλούς», πέρασαν από βουνά, ερήμους και θάλασσες, αντιμετώπισαν λύκους και δύσκολες καιρικές συνθήκες, έχοντας πάντα σαν «ανακουφιστικό μαξιλάρι» της ιστορίες του Ναζ, ο οποίος συχνά καταφεύγει στις περιπέτειες του Σεβάχ του Θαλασσινού, είτε για να πάρει θάρρος, είτε για να προσφέρει παρηγοριά, είτε για να μην ξεχάσει από πού έρχεται, τους γονείς του, το σπίτι του.

Σχετικά με ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΠΑΚΑΛΗ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.