ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑΣ

Στις 13 Νοέμβρη 2024 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών/τριών  του σχολείου μας και συγκεκριμένα των τμημάτων Β1 ένα και Β2 στον χώρο της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων που υλοποιούνται από εκπαιδευτικούς του 1ου Γυμνασίου Ανατολής στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης αυτοαξιολόγησης με τίτλο «Ανακαλύπτοντας το επιχειρείν, ευκαιρίες και προοπτικές στην τοπική αγορά». 

 

Κύριος στόχος της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν να δοθούν στους μαθητές/τριες πολύτιμες γνώσεις για την επαγγελματική εκπαίδευση και την απασχόληση νέων στον αγροτικό τομέα, την παραγωγή παραδοσιακών και καινοτόμων προϊόντων και παράλληλα να ενισχυθεί η σύνδεσή τους με την τοπική οικονομία και παράδοση.

Η διευθύντρια της Σχολής, κυρία Αλεξάνδρα Μέγα, αφού υποδέχτηκε τους μαθητές/τριες και τις συνοδούς εκπαιδευτικούς, μας παρουσίασε στον χώρο της βιβλιοθήκης την ιστορία και το έργο της Γαλακτοκομικής Σχολής, η οποία συνδυάζει την παραδοσιακή τέχνη της γαλακτοκομίας με τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, εστιάζοντας στην ποιότητα και την καινοτομία. Η κυρία Μέγα αναφέρθηκε αναλυτικά στα διάφορα τυροκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται στη Σχολή με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ταυτότητα και η ποιότητά τους, εξηγώντας μας πως οι τοπικές κλιματολογικές συνθήκες και η διατροφή των ζώων επηρεάζουν την ποιότητα του γάλακτος και των τελικών προϊόντων. Μας πληροφόρησε, επίσης, για το εργαστήριο νωπών προϊόντων που λειτουργεί παράλληλα και όπου οι σπουδαστές εκπαιδεύονται στην παρασκευή γιαουρτιών, επιδορπίων, παγωτών και άλλων προϊόντων. Ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκάλεσε σε όλους μας το γεγονός πως η Γαλακτοκομική Σχολή υποστηρίζει σταθερά τοπικούς Φορείς Κοινωνικής Φροντίδας δωρίζοντας τυροκομικά προϊόντα.

Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες, αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, ξεναγήθηκαν από τους ειδικούς στους χώρους εκπαίδευσης και παραγωγής, ακολουθώντας πιστά όλους τους κανόνες που επιβάλλονται στους επισκέπτες των χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος και παραγωγής τροφίμων. Οι μαθητές/τριές μας είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τα σύγχρονα εξοπλισμένα εργαστήρια της Σχολής, τις σύγχρονες μεθόδους παστερίωσης και τυροκόμησης και να μάθουν για τη σημασία της σωστής υγιεινής και ποιότητας των πρώτων υλών. Εντυπωσιάστηκαν από τον επαγγελματισμό των εκπαιδευτών συνειδητοποιώντας μέσα από αυτή τη βιωματική δράση πόσο απαιτητική και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσα είναι η διαδικασία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων.

       

Η εκπαιδευτική μας επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μια εποικοδομητική συζήτηση στην οποία οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις για τις επαγγελματικές προοπτικές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της γαλακτοκομίας.

Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πολύτιμη εμπειρία για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, το σχολείο μας θα συνεχίσει τις βιωματικές δράσεις που βοηθούν στην προσωπική τους εξέλιξη και στην επαγγελματική τους πορεία.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης και λίγο πριν αναχωρήσουμε, μας προσφέρθηκαν γευστικά κεράσματα!

Μπράβο σε όλους τους μαθητές/τριες για την άψογη συμπεριφορά τους!

Ευχαριστούμε θερμά την διευθύντρια, κυρία Αλεξάνδρα Μέγα, τους εκπαιδευτές/τριες και τους σπουδαστές/στριες της Σχολής για τη φιλοξενία τους και την όμορφη εμπειρία που μας χάρισαν.

Η συντονίστρια της δράσης: Γαλάνη Β.

Τα μέλη της ομάδας δράσης: Ανδρίκος Κ., Δήμος Ε., Δωροπούλου Σ., Θανάση Ε., Μαντζιάρα Π., Πανταζάκου Χ., Τσαπαρλή Π.

 

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.